maandag 30 juni 2008

Loopafstand meten met Google Maps

Geen GPS-horloge bij de hand en toch even meten hoe veel kilometers je gemaakt hebt? Dat kan - zolang je op de verharde weg blijft - gemakkelijk met Google Maps. Volg de volgende stappen:
1. Ga naar Google Maps.
2. Klik op Routebeschrijving.
3. Voer links je eigen adres in en rechts het adres van je buren (aan de kant waar je terugkomt van je rondje).
4. Klik nu links (onder de windroos) op het minnetje om uit te zoomen.
5. Ga met je muis op de blauwe lijn tussen de twee adressen staan: onder het handje verschijnt een rondje.
6. Klik met de muis op dit rondje, houd de knop ingedrukt en verplaats het naar een punt verderop op de route. Deze stap kun je herhalen om het looprondje kloppend te maken.
7. Google Maps geeft direct de totale afstand aan van het rondje.

Wonen je buren erg ver weg? Klik dan linksonder op 'Bestemming toevoegen' en voeg daar nog een keer je eigen adres in.


zaterdag 28 juni 2008

Benefietsporten is een trend...

"Het heeft ook te maken met intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt uit jezelf. Iemand vindt het bijvoorbeeld leuk om een marathon te lopen, maar zo'n tocht is ook zwaar waardoor mensen twijfelen of ze het zullen doen. Soms hebben sporters een stimulans van buiten, extrinsieke motivatie, nodig om over die drempel heen te stappen. Een goed doel kan zo'n stimulans zijn."

Aldus sportpsycholoog Rico Schuijers in een artikel over de opmars van benefietsporten in Dagblad BN De Stem.

vrijdag 27 juni 2008

De derde 30-plus

Vandaag mijn derde 30-plus gelopen, om precies te zijn 32,76 kilometer. Ik kan me nog moeilijk, maar wel steeds beter voorstellen dat ik er straks nog 10 extra kan.

Tot mijn standaarduitrusting behoort inmiddels de washand. Geen strakke bandjes om hoofd of pols, maar gewoon af en toe even deppen, een beetje zoals die hoogblonde zuster in Gert-Jan Dröges 'Glamourland': "Gaat het weer een beetje, meneer Mijland?"Voor lange ritten neem ik altijd water en meestal wat te eten mee. Handig is een Kapitein Koek (foto: website Peijnenburg): klein en verpakt; bevat een combinatie van snelle en langzame suikers en smaakt prima. Maar helaas, de koek was op, dus werden het deze keer een paar suikerklontjes. Vies, maar het werkte wel.

De route liep deze keer langs de Beerze richting Casteren/Netersel en door landgoed De Utrecht, deels verharde weg en deels zandpad.

NatuurgidsOnderweg in de bossen veel moois gezien, zoals de zwarte specht, een - je raadt het al - pikzwarte vogel met een felrode kuif. Ook een wat bontere vogel met veel geel, die ik echter niet kan terugvinden in mijn ANWB Natuurgids. Dat geldt ook voor dat helblauwe vlindertje, dat misschien geen echte vlinder is omdat het twee paar vleugels achter elkaar heeft, meer als een libelle. Als je op basis van mijn beschrijving een suggestie hebt, hoor ik het graag. Oh ja, ik zag ook nog een eekhoorntje: niet zo bijzonder misschien, maar altijd aandoenlijk.

woensdag 25 juni 2008

Ik wou dat ik uw benen had

Ik wou dat ik uw benen had

Lang wachten, mogelijk in de kou en lastige lolbroeklopers... dat zijn de twee waarschuwingen over de marathon van New York die ik haal uit het boek 'Ik wou dat ik uw benen had' van oud-minister Pieter Winsemius. Het is een vrolijk boek over die rationaal eigenlijk niet te verklaren drang om een marathon te lopen. Het is volgens Winsemius in elk geval niet iets voor verstandige mensen.

Het boek is een handleiding in het zodanig slim retourneren van vragen van een geïntereseerde in jouw sport ('Waar haal je de tijd vandaan?') dat je hem of haar misschien wel zo ver krijgt ook eens de hardloopschoenen aan te trekken. Tussendoor veel anekdotes, adviezen en ervaringen.

New York komt uit het boek naar voren als een sfeervolle marathon, niet op alle punten even sterk georganiseerd, een "sociaal feest", waar je niet voor een snelle tijd moet gaan lopen.

Interessant zijn de vijf Gouden Regels van het trainen voor een marathon volgens Winsemius:
1. Je kunt in een ruk 40% van je weekgemiddelde lopen: train je elke week 100 kilometer, dan kun je dus ook 40 kilometer aan een stuk lopen.
2. Je kunt een marathon lopen als je in een half jaar duizend kilometer in de benen hebt.
3. Zoals je traint, zul je lopen. Train je op snelheid of juist op een gelijkmatige rustige tred?
4. Als je vlak kunt lopen, zijn de risico's beperkt.
5. Als het geen pijn doet, heeft het geen zin. Doorbijten brengt je verder.

zondag 22 juni 2008

Lachen naar de camera!

Als de NYC Marathon voortdurend door de voor- of de achterkant van je brein danst, kan je niet anders of de geringste aanleiding aangrijpen om het gesprek op 2 november te brengen. Bijvoorbeeld als iemand in een presentatie de woorden 'hardlopen' en 'Asics' laat vallen, zoals Polle de Maagt dat afgelopen donderdag deed toen hij in Eindhoven een presentatie verzorgde over een heel ander onderwerp: sociale media.

Na afloop vertelde ik over de 'magical mystery tour' die ik van plan was te gaan lopen. Wat bleek: Polle, nu 25 jaar, heeft de 42,195 kilometer van New York in 2005 al eens gelopen. Vandaag mailde hij enkele waardevolle - want ontstaan uit ervaring - tips... Maar niet zonder eerst nog even te vermelden dat "New York een van de meest memorabele gebeurtenissen is in mijn nog jonge leven."

De tips van Polle:
1. Geniet! Er zijn veel te veel mensen, de weg is klote, de voorbereiding is verre van ideaal en het doet overal pijn, maar het is 42 kilometer lang een combinatie van carnaval, de avondvierdaagse, Koninginnedag en een twitterborrel.
2. Train op eten/drinken onderweg en train ook op het drinken van Gatorade (de drank die ze bij de marathon uitdelen).
3. Doe wat heuveltraining voordat je gaat; NYC is vergeleken met Nederland bijzonder heuvelachtig. Met name de brug-opgangen zijn altijd dolle pret.
4. Als je in NYC bent: ga niet teveel slenteren de dagen voor de Marathon.
5. Dikke aanrader: Pastaparty en Breakfastrun.
6. Bij de start gaat de helft boven over de brug en de helft onder over de brug. Als je onder loopt, loop dan in het midden van de brug, aan de zijkanten krijg je de pis van de mensen die boven op de brug staan te zeiken in je gezicht.
7. Tijdens de marathon: zorg dat je afwisselt in wegzijde, anders krijg je last van je knieën en enkels.
8. Tijdens de marathon: er zitten echt heul veul gaten in de weg en putdeksels zijn een ramp, let dus goed op.
9. Tijdens de marathon: als je de eerste 5 km het gevoel hebt dat je lekker loopt ga je veel te hard.
10. Bij de finish: lachen naar de camera :)
11. De finish is perfect geregeld; zorg dat je blijft lopen na de finish om niet te veel spierpijn te hebben de volgende dag.

zondag 15 juni 2008

Pittige paden... de N70
Zaterdag 14 juni, half twee... licht bewolkt, koel, maar niet koud, kortom de perfecte omstandigheden voor een pittig trainingsloopje. Gepland staat de N70 Natuurroute bij Nijmegen (zie ook de aankondiging). Ad Broeckx, Margret Becx, Ineke van Aaken en ik hebben afgesproken op de parkeerplaats voor hotel Val Monte in Berg en Dal. De GPS-ontvangertjes hebben moeite ons te plaatsen en onderweg raken de satellieten ons regelmatig kwijt. Dat ligt niet aan onze snelheid... die houden we een beetje in toom. De N70 zit vol venijnige klimmetjes, trappen, stijle afdalingen, bochtenwerk en verschillende ondergronden. De natuur is prachtig: afwisselend met open veld met verre uitzichten tot een bijna intieme omarming door takken, struiken en gebladerte. Na anderhalf uur arriveren we weer bij het hotel. Conclusie: dit moeten we vaker doen! Dit soort loopjes zijn een welkome afwisseling voor het 'kilometers draaien' op de weg: de tijd vliegt voorbij en je traint ook eens wat extra op kracht, alertheid en coördinatie.

Na een ontspannen plons in het zwembad van Val Monte - waar we te gast zijn met de heren van Kiss die de volgende dag in De Goffert zullen spelen - zoeken we een restaurantje op om de verloren calorieën op een aangename manier weer aan te vullen. En wat smaakt eten lekker, niet alleen in goed gezelschap, maar ook als je jezelf wijs hebt gemaakt dat je het echt verdiend hebt.

dinsdag 10 juni 2008

Beweegblog

"Enkele algemene richtlijnen: voor beginners geldt minimaal: één dag trainen = één dag rust. Voor gevorderden: drijf je trainingsomvang met maximaal 10% per week op. Schakel na drie weken training steeds één week relatieve rust in, waarbij je de trainingsomvang zo ongeveer halveert." Dit is een van de tips op de Vlaamse website Beweegblog. Je vindt er veel zinvolle informatie over sporten en bewegen, de teksten zijn bovendien vlot en luchtig geschreven. Een aanrader...

Een grote boze roofvogel

Een kennis van me had het vorig jaar al eens meegemaakt. Fietsend over een pad door de bossen werd hij plotseling geraakt door een roofvogel, die over zijn hoofd scheerde.

Vandaag overkwam het mij, lopend in de bossen rond het Wit Holland (zie het roodomrande gebied op deze kaart). Het was een kwestie van een seconde. Even het woesj-geluid van de vleugels, dan een tik op mijn hoofd. Niet pijnlijk, wel schrikken. Een paar seconden later scheert de vogel nog eens over mijn kruin, dit keer zonder me te raken. Met een bonkend hart ben ik doorgerend, eerst nog voortdurend omkijkend, later langzaam weer tot rust komend omdat ik kennelijk het territorium van het beest uit was gerend. Een vreemde ervaring. Ik denk dat ik dit stukje bos maar eens een paar weken oversla.

Vorig jaar haalde een lotgenoot van me nog de krant. Daar ging het om een buizerd (foto: Wikipedia), die waarschijnlijk zijn nest met jongen wilde beschermen. Deze maand bleek ook in Waspik een buizerd boos op een sporter.

zaterdag 7 juni 2008

Trainen rond Berg en Dal (door berg en dal)Volgende week gaan we met een aantal lopers naar Berg en Dal om vandaaruit de N70 te gaan lopen, een prachtige en erg afwisselende route nabij Nijmegen. Ineke en ik hebben hem al verschillende keren gelopen. Er zitten gemene klimmetjes in (een ervan heet niet voor niets Duivelsberg), punten met schitterende vergezichten (bijvoorbeeld richting de Ooij-polder), veel pad en een beetje verharde weg, bos en bebouwde kom (Beek Ubbergen)... kortom, er is zoveel te beleven onderweg dat je al snel vergeet dat je aan het hardlopen bent ; ) Verschillende bronnen op internet zijn het overigens niet eens over de precieze afstand van de route. Die ligt ergens tussen de 15 en 20 kilometer.

Een indruk van de route krijg je met dit kaartje van de route en foto's van de omgeving. Ook op de website van G. Snel staan mooie foto's.