maandag 1 september 2008

Training en infodag op PapendalOp zondag 31 augustus, precies 9 weken voor de NYC Marathon, verzorgde ons reisbureau Krooder, een dagje op Papendal, bestaande uit een training en een aantal presentaties. Nico, Margret, Ineke en ik vormde de afvaardiging voor het Nu lopen voor later-team. Een leuke dag, die ons naar het volgende vol-verwachting-klopt-ons-hart-level bracht en een aantal praktische tips opleverde voor het trainen, de kleding, het eten en drinken. Tien tips licht ik er uit...

1. De marathon is een kwestie van je energie verdelen. De neiging om te snel van start te gaan is bijna niet te onderdrukken. Dus blijf hierop trainen en prent het in: rustig starten!
2. Rust is bij je training net zo belangrijk als inspanning. Neem regelmatig gas terug en probeer een gemiste training niet in te halen.
3. Kies tijdens de wedstrijd voor sportdrank of een gel voor het aanvullen van belangrijke stoffen, maar gebruik ze niet allebei.
4. Verken op alle mogelijke manieren het parcours en prent het in. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Denk hierbij ook aan heuveltjes in het parcours. Gebruik bijvoorbeeld ook deze Google Earth-file van het parcours, bekijk filmpjes op YouTube enzovoort.
5. Spoel je voeten af met koud water na het douchen. De huid wordt daarmee steviger, wat de kans op blaren vermindert.
6. Pasta is niet de enige koolhydratenstapelaar. Denk ook eens aan rijst of een rijstproduct, zoals Nutrix of rijstevla.
7. Oefen in het aannemen en leegdrinken van cupjes met drinkwater. Je kunt bij zo'n cupje een drinktuitje maken door erop te knijpen. Of neem een trechtertje mee om het water in je drinkflesje te gieten : )
8. Je moet in New York lang wachten voor de start. Zorg ervoor dat je het niet koud krijgt. Neem eventueel oude, warme kleding mee, die je vlak voor de start weg kunt gooien (dus los van de tas die je naar de finish kunt laten vervoeren).
9. Loop met minimaal 2 paar schoenen die elkaar een half jaar in leeftijd overlappen. Als je de ene na een jaar moet vervangen, heb je andere lekker ingelopen. Schrijf ergens in je schoenen de aanschafdatum. Loop de marathon nooit op nieuwe schoenen!
10. Loop je met een sporthorloge, ga dan niet op de finishlijn kijkend naar het schermpje op de stopknop drukken. Dat levert een 'lousy' finishfoto op!
(Foto: Krooder)

1 opmerking:

anita zei

Hey, wat leuk jullie waren er ook. Ook al helemaal in stemming voor de NYC-marathon. Het schiet nu wel op. Alleen nog wel even goed door trainen.