zondag 14 september 2008

De halve van Egmond

De halve van Egmond

Psychiater Bram Bakker liep de marathon van New York in 2006 (3:15:28) en loopt ook dit jaar mee. In 2006 verscheen zijn boek De halve van Egmond, dat hij half september, dus kort voor New York afrondde. Leesvoer dus voor de mentale voorbereiding...

In het boek vertelt Bakker over zijn passie voor het hardlopen en over zijn overtuiging dat hardlopen preventief én helend werkt bij allerlei 'ziekten van de geest', zoals depressie en angsten. Ook grote en minder grote sporthelden als Lance Armstrong, Zola Budd en Gerard Nijboer passeren de revue.

Het boek is een bonte verzameling teksten, waarbij de auteur soms heel gedetailleerd over zijn eigen, overigens niet geringe, prestaties vertelt. Dan komen we van elke kilometer van een van zijn races tot op de seconde te weten hoelang hij erover deed. De andere keer neemt hij juist afstand en geeft zijn bespiegelingen weer over hoe hardlopen zich tot andere sporten verhoudt en hoe hij er als psychiater tegenaan kijkt. Soms tikt hij zijn thema's net wat te licht aan en hoop je als lezer op meer uitwerking.

In de mooiste hoofdstukken van het boek gaat het om herkenning: het zoeken naar gaatjes in je agenda om te kunnen lopen, het rotgevoel als het niet gaat... Het hoogtepunt zit net voor de finish: Bakker vertelt dan een geweldig verhaal over een training in Frankrijk: hoe elke splitsing leidt tot het veranderen van je plan, waardoor je langzamerhand verdwaalt en... na een flinke omzwerving, jezelf overtreffend omdat je gedreven wordt door spanning, je hotel weer vindt.

Op zijn website lees ik dat van Bram Bakker en Simon van Woerkom in november 2008 een nieuw hardloopboek verschijnt: Runningtherapie. Bakker werkt ook aan een boek over de New York Marathon.

Geen opmerkingen: